på kanten

”På kanten” er fem skæve og personbårne fortællinger om forholdet mellem ytringsfrihed og censur, og hvordan de har manifesteret sig på og omkring Frederiksberg. I de udvalgte nedslag i historien fortælles der bl.a. om Frederiksbergborgernes årelange kamp for selvstændighed, om provokerende og politiske skriverier i 1700-tallet, om Storm P., om sædeligheden og sangerindeknejperne og ikke mindst om nye arkivfund i kælderen under Rådhuset.

Hent podcasten i iTunes her, eller download historierne nedenfor.

Jeg har produceret historierne til ”På kanten”, som er lavet for Frederiksbergmuseerne og Frederiksberg Stadsarkiv.

 


_MG_8173z.jpg

trykkefrihedens indtog

Da trykkefriheden blev indført i Danmark i 1770, tændte det en gnist hos de indebrændte borgere. Der opstod et væld af borgerlige klubber, nyhedsmedier og debatkultur. Forfatteren P.A. Heiberg var en af dem, som udnyttede den nye frihed til at udfordre samfundet og det enevældige styre, og det udviklede sig hurtigt til et omstændeligt drama.  
Medvirkende: Peter Henningsen. Musik: Julia Kent, Dana Boulé

FREDERIKSBERGS SELVSTÆNDIGHED

Mange tror, at Frederiksberg er en del af København. Det er en stor fejltagelse. Lige siden 1857 har Frederiksberg været en selvstændig by, og det er man stolt af. For vejen til selvstændigheden har været lang og snørklet. Stadsarkivar Henning Bro fortæller historien.
Medvirkende: Henning Bro. Musik: Kai Engel, Blue Dot Sessions, David Szesztay.

de farlige kvinder

I sidste halvdel af 1800-tallet blomstrede varietékulturen og sangerindeknejperne for alvor op. På Frederiksberg tog man trenden til sig og byen begyndte at sprudle af liv og glade dage. Blandt de mest berømte af datidens sangerinder var den unge Dagmar Hansen, der med sin veludviklede krop og grænsesøgende optrædener udfordrede tidens moral.
Medvirkende: Allan Mylius Thomsen, Musik: Circus Marcus, Brüder Baldauf

storm2.jpg

STORM P'S FREDERIKSBERG

Med sit skæve syn på hverdagen blev Storm P. hele Danmarks humorist i det 20 århundrede. Hans satiretegninger virker umiddelbart lette og muntre, men de har altid en ræv bag øret. Kom med på tur i Storm P’s elskede Frederiksberg og hør om de kendte og mindre kendte sider af
fænomenet Storm P.

Medvirkende: Poul Kragelund.
Musik: Blue Dot Sessions, Paavali Jumppanen, David Szesztay.

arkiv.jpg

det hemmelige arkiv

”Vimsebimse”, ”Fætter nysgerrig”, ”Ti minutter i tolv” – Erik Ramdahl er en mand med mange kælenavne. Fælles for alle hans navne er, at de understreger den mystik, som hersker omkring hans person. Ramdahl arbejdede som fuldmægtig i Frederiksberg Kommune, men han blev kendt,
fordi
han var den hovedmistænkte i sagen om det berømte dobbeltmord på
Peter Bangs Vej i 1948. I mange år har spekulationerne om Ramdahls
personlighed været lagt på hylden, men på Frederiksberg Stadsarkiv har man for nylig fundet nye informationer om den legendariske Ramdahl.

Medvirkende: Lars Schreiber Pedersen, Peer Kaae. Musik: Alan Singley, Julia Kent